Wat is er zo bijzonder aan Den Haag en welke bezienswaardigheden zijn er allemaal beschikbaar?

Spread the love

Gelegen in Zuid-Holland, Den Haag is na Amsterdam en Rotterdam de derde stad van Nederland. Sinds 2006 telt de stad 475.580 inwoners.

Waar in Nederland is Den Haag precies gevestigd?

Den Haag is de regeringszetel, maar niet de officiƫle hoofdstad van Nederland, omdat de Nederlandse grondwet die positie voor Amsterdam reserveert. Desalniettemin zijn de Eerste en Tweede Kamer, de Hoge Raad der Nederlanden, de Raad van State, alle ministeries, alle buitenlandse ambassades en de residentie van Koningin Beatrix in Den Haag gevestigd.

Wat kun je allemaal vinden in Den Haag?

Naast het centrum van de Nederlandse regering is Den Haag ook een belangrijk centrum voor internationale organisaties, met name op juridisch gebied. Internationale organisaties die in Den Haag gevestigd zijn, zijn onder andere de Europese Politiedienst (Europol), het Internationaal Gerechtshof (ICJ), het Internationaal Strafhof voor het voormalige JoegoslaviĆ« (ICTY), het Internationaal Strafhof (ICC) en het Permanent Hof van Arbitrage. Als gevolg daarvan wordt de stad soms omschreven als de “wettelijke hoofdstad van de wereld”, oftewel de “internationale stad van vrede en gerechtigheid”.

Er zijn veel bezienswaardigheden en musea in Den Haag. Enkele sites die u zult willen bezoeken zijn onder andere:

– Het Escher Museum (Nederlands: Escher in het Paleis) – Een museum met de werken van de Nederlandse kunstenaar M.C. Esher.

– Madurodam – Een Nederlandse miniatuurstad gebouwd op een schaal van 1:25.

– Mauritshuis – Een kunstgalerie met werken van vele beroemde Nederlandse kunstenaars.

– Panorama Mesdag – Een groot panoramisch schilderij geschilderd door de Nederlandse kunstenaar Hendrik Willem Mesdag, dat is ondergebracht in een speciaal gebouwd museum.